Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský starosta Londýna varuje před nebezpečnými gangy, na internetu se šíří násilná videa

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Starosta Londýna Sadiq Khan říká, že „lidské životy mohou záviset" odstranění videí, které instruují diváky, jak zabíjet členy soupeřících gangů. Tato videa jsou dostupná na YouTube a podle společnosti neporušují žádná pravidla.

Khan kritizoval službu společnosti Google YouTube poté, co se nepodařilo stáhnout čtyři videa zachycující britské gangy, které popisují metody zabíjení a ohrožování nepřátelských gangů. Na videa upozornila také tamní policie.

Videozáznamy údajně ukazují členy gangů, jak mávají velkými noži a zbraněmi. Vidělo je už více než 356 000 lidí. Z internetu nebyly odstraněny ani přesto, že YouTube uvádí, že „hrozby, obtěžování, zastrašování (a) podněcování ostatních, aby se dopustili násilných činů" bere velice vážně.

Metropolitní policie podle serveru The Guardian poskytla podrobné informace o videích gangů společnosti YouTube, ta ale uvedla, že videa neporušují její pravidla. A to i přesto, že společnost Google nedávno uvedla, že v příštích týdnech začne prosazovat přísnější standardy pro videa, která by mohla být považována za nevhodná, ale která nejsou ilegální.

Khan apeluje na společnosti a sociální média, aby odstranily násilný obsah, který oslavuje zločiny, a říká, že jejich současná politika není dostatečně přísná. „Google, YouTube a další platformy mají zodpovědnost vůči milionům mladých lidí, kteří denně používají jejich stránky. Je velmi důležité, aby zintenzivnily svá pravidla a okamžitě odstranily obsah porušující pravidla a spolupracovaly s partnery, aby zajistily, že se taková strašná videa neobjeví znovu. Mohly by na tom záviset životy,“ vysvětluje Khan. „Sociální média a internet si mohou na napětí a eskalaci násilí zvyknout rychleji než kdy předtím a tato videa jsou šokujícím příkladem oslavování gangové kultury,“ dodal.

Jak poukazuje The Guardian, zločiny s použitím střelné zbraně se mezi roky 2014/15 a 2015/16 zvýšily o 42 procent a zločiny s noži o 245 procent. Claire Hubbersteyová, výkonná ředitelka Safer London, charitativní organizace zabývající se prevencí násilí gangů, uvedla, že videa jsou „vysoce nebezpečná" a představují „významné riziko".

„Takový obsah přispívá k tomu, že mladí lidé se necítí bezpečně a zvyšují pravděpodobnost, že se v důsledku toho ozbrojí. Je důležité, aby velké společnosti určily svou roli při ochraně mladých lidí a zavázaly se dodržovat přísné pokyny týkající se obsahu online, který by pomohl snížit toto riziko,“ dodala.

Mluvčí YouTube ke kauze uvedl: „YouTube je platformou pro svobodné a kreativní vyjádření, striktně ale zakazujeme videa, která jsou násilná nebo která propagují násilí. Máme odborníky na politiku, kteří hovoří více jazyky a kteří působí v regionech a časových pásmech po celém světě, abychom mohli kontrolovat a odstraňovat obsah, který porušuje naše pravidla. Úzce spolupracujeme s organizacemi, jako je Metropolitní policie, abychom porozuměli místnímu kontextu a abychom pochopili, kde se vyjádření stávají skutečnými hrozbami. Jsme odhodláni pokračovat a zlepšovat naši práci na tomto problému a dělat z YouTube nepřátelský prostor pro ty, kteří se snaží někomu ublížit.“

Témata:  násilí Londýn policie Velká Británie Sadiq Khan

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy