Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael buduje zeď kolem Pásma Gazy, sahat bude i do moře

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská armáda ve středu informovala, že Izrael urychlí výstavbu betonové nadzemní i podzemní bariéry kolem Pásma Gazy. List The Jerusalem Post dnes napsal, že bariéra by měla zasahovat i do Středozemního moře. 

Podle jednoho z velitelů izraelské armády by mohla výstavba zdi eskalovat konflikt v oblasti. Ani to ale podle něj budování bariéry nezastaví. „Pokud se Hamas rozhodne jít do války kvůli této bariéře, bude nám to stát za to do války jít a bariéru přesto postavíme," řekl ve středu novinářům generálmajor Ejal Zamir.

Jen několik hodin před tímto prohlášením Izrael v odvetě za raketový útok na svém území bombardoval pozice hnutí Hamas v Gaze. Toto radikální hnutí Pásmo Gazy ovládá od roku 2007.

Izrael začal stavět bariéru loni v září, by měla zabránit hloubení tunelů, jimiž Hamas do Izraele pašuje své útočníky. Betonová zeď by měla být asi šest metrů vysoká a sahat několik desítek metrů hluboko do země. Senzory na ní by měly zabránit budování tunelů.

Asi 60 kilometrů dlouhá bariéra by měla být hotova do dvou let a má nahradit dosavadní ploty kolem Pásma Gazy.

Izraelská armáda ve středu oznámila urychlení prací na výstavbě bariéry. Nejpozději v říjnu by se na ní mělo podílet už asi 1000 dělníků, včetně zahraničních, mimo jiné ze Španělska nebo z Maroka a dalších afrických zemí.

Témata:  Izrael Palestina Gaza

Aktuálně se děje

8. května 2024 21:57

Policie objasnila vraždu v Plzni. Motivem byly partnerské neshody

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy