Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pašeráci utopili další desítky uprchlíků u jemenských břehů

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Saná/Ženeva - U jemenských břehů se zřejmě utopilo dalších 55 migrantů z Afriky poté, co je pašeráci násilím přinutili naskákat do vody.

Na lodi bylo na 180 běženců z Etiopie a Somálska. Podle agentury Reuters to dnes uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), podle níž jde už o druhý podobný čin za dva dny.

"Viděli jsme pět mrtvých těl a můžeme potvrdit pět obětí... Padesát lidí se stále pohřešuje, takže bude zřejmě 55 mrtvých," řekla agentuře Reuters mluvčí IOM Oliva Headonová. Dodala, že lidé prchající ze Somálska a Etiopie nemají velké šance doplavat na břeh, protože jsou zesláblí. Jejich země totiž sužuje sucho a jsou na pokraji hladomoru.

Už ve středu večer IOM oznámila, že u břehů Jemenu zemřelo zhruba 50 mladistvých migrantů z Etiopie a Somálska. Utopili se poté, co pašerák asi 120 lidí z člunu nahnal do vody, když u pobřeží zahlédl lidi, kteří vypadali jako úředníci.

Lidé z chudých zemí východní Afriky prchají do Jemenu přesto, že tam už skoro tři roky zuří občanská válka. Ta v Jemenu způsobila rozsáhlou humanitární krizi a epidemii cholery. Na jihu Jemenu je ale několik uprchlických táborů.

Témata:  uprchlíci Jemen EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy