Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapující studie: Většinu atentátů Boko Haram provedly ženy a dívky

Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Foto: Newsweek.com

New York - Nigerijská teroristická skupina Boko Haram podnikla od roku 2011 přes 400 bombových útoků a do více než poloviny z nich vyslala ženy či dívky.

Takové jsou závěry studie centra pro boj proti terorismu americké vojenské akademie West Point, o kterých píše britská zpravodajská stanice BBC.

Boko Haram tak využila nejvíce osob ženského pohlaví ze všech teroristických hnutí v historii. Aktivity nigerijských radikálů porovnávali autoři studie například s Tamilskými tygry, separatistickou organizací na Srí Lance, která během deseti let kolem přelomu tisíciletí angažovala při sebevražedných atentátech 44 žen.

Boko Haram jen letos poslala na smrt přes 80 žen. Některé dívky, kterým se podařilo vymanit se ze spárů teroristů, tvrdí, že islamisté ženy k sebevražedným útokům nutí s pomocí drog. V poslední době se zaměřují hlavně na civilní terče, jako jsou tržiště, mešity nebo uprchlické tábory.

Celkově podle badatelů West Pointu při sebevražedných útocích v rámci povstání islámských radikálů na severovýchodě Nigérie zahynulo na 2000 lidí. "Sebevražedné bombové útoky budou pravděpodobně nadále významnou částí taktiky Boko Haram," uvádí závěry studie. Autoři to odůvodňují "flexibilitou" a "cenovou dostupností" této taktiky.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy