Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát, nebo další sankce? Sedm scénářů vývoje vztahů mezi Severní Koreou a USA

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn/Pchjongjang - Americký prezident Donald Trump hrozí režimu KLDR ohněm a hněvem, Kim Čong-un už zkoumá možnosti, jak zničit tichomořský ostrov Guam. Kam může tato situace dospět? Britský deník načrtl sedm různých scénářů dalšího vývoje.

Se sedmi možnými scénáři vývoje přišel britský list The Guardian:

Scénář 1: Preventivní válka

Pokud by se naplnila slova amerického prezidenta, USA by přistoupily k preventivní válce. To by v praxi znamenalo, že se Spojené státy budou snažit zasáhnout severokorejskou vojenskou infrastrukturu, kterou buď zcela vyřadí ze hry, nebo sníží její schopnost napadnout USA a jejich spojence. V konečném důsledku by mohlo dojít i ke vzpouře proti režimu. Takový úder by byl nicméně velmi riskantní, protože KLDR má údajně skryté rakety po celé zemi. Kdyby se navíc Kim odhodlal k odvetě, mohlo by to stát životy milionů lidí. 

Scénář 2: Silová kontrola

Silová kontrola by znamenala přiměřené použití síly k vyslání jasného signálu, nebyla by ale tak intenzívní jako preventivní první úder. V praxi by to mohlo znamenat i bombardování testovacích míst pro balistické rakety. Problematickým aspektem tohoto řešení je ale mentalita Pchjongjangu. Není jasné, zda by rozlišoval mezi omezenými údery a otevřenou válkou, konflikt by tak mohl dohnat do obludných rozměrů. 

Scénář 3: Atentát

Relativně nejrychlejším řešení konfliktu by mohl být atentát na vedení Severní Koree. Ostatně plány na ozbrojenou akci proti Kimovu vedení existují mezi USA a Jižní Koreou, která prokazatelně má speciální jednotku k tomu vycvičenou. Kim je však jedním z nejvíce střežených lidí na světě a není jisté, že ho nenahradí ještě krutější diktátor, pokud by se ho podařilo odstranit. 

Scénář 4: Silnější ekonomický tlak

KLDR je na světě nejizolovanější zemí co do ekonomických vztahů. Aby se vliv ekonomických sankcí ještě zesílil, musela by Čína trvat na jejich efektivním vynucování, Peking zatím váhá, nechce, aby režim KLDR zkolaboval. USA na Čínu tlačí, aby sankce zintenzivnila, dokonce vyhrožuje uvalením sankcí na čínské banky. To by ale mohlo vést k neblahému rozkolu mezi Čínou a USA. Navíc není jasné, zda by Kimův režim změnil své chování. 

Scénář 5: Návrat formálních vyjednávání 

KLDR zatím neprojevila vůli k návratu k šestičlennému vyjednávání. USA by vyjednávat chtěly, ale jen pod podmínkou, že Kimův režim stopne svůj jaderný program, což je pro KLDR nepřijatelná varianta. Formální přijetí režimu mezi jaderné mocnosti by mohlo podnítit zbrojení po celém světě a mohlo by být motivací pro ostatní, aby sledovali příklad Pchjongjangu.

Scénář 6: Zmrazení konfliktu

Čína a Rusko prosazují návrh, aby Pchjongjang zastavil raketové testy, zatímco Spojené státy a Jižní Korea by přestaly s vojenskými cvičeními. Není jasné, zda by takovou variantu preferoval nový jihokorejský prezident Moon Jae-in. 

Scénář 7: Zahájení hovorů

Expert na KLDR Siegfried Hecker, který zemi navštívil už sedmkrát, naléhá na administrativu KLDR a USA, aby došlo k okamžité schůzce zástupců obou zemí. Ti by se měli shodnout na obnovení komunikačního kanálu mezi zeměmi, který povede k tomu, že mezi státy nedojde k nedorozumění, které by mohlo způsobit konflikt, který tato planeta ještě nezažila. 

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy