Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje po prezidentských volbách v Keni se zmírnily, v posledních dnech zemřelo 24 osob

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ČTK/Profimedia

Nairobi - Situace v Keni se po několikadenních nepokojích zklidnila. Při násilnostech, které propukly v reakci na výsledek prezidentských voleb, zřejmě zahynulo nejméně 24 lidí.

Tvrdí to keňská organizace na ochranu lidských práv, na kterou se odvolávají zahraniční tiskové agentury. Za vítěze voleb byla prohlášena současná hlava státu Uhuru Kenyatta.

Mezinárodní komunita tlačí na vůdce opozice Railu Odingu, aby přiznal porážku. Opozice volby označuje za zmanipulované, její námitky ale nebyly uznány, protože nepředložila přesvědčivé důkazy. Podle místní organizace, která volby sledovala, je výsledek v pořádku.

Pětapadesátiletému Kenyattovi k vítězství blahopřála například Británie, šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová a další diplomaté.

Generální tajemník OSN António Guterres apeloval na poraženého kandidáta Odingu, aby zajistit, že se jeho příznivci vyvarují násilností.

Témata:  Keňa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy