Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonské ekonomice se zdaří, zrychluje nad očekávání

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tokio - Japonské ekonomice se nebývale daří. Hrubý domácí produkt (HDP) se v celoročním přepočtu zvýšil o čtyři procenta, analytici v anketě agentury Reuters udávali nejčastěji růst 2,5 procenta. Domácí spotřeba a kapitálové investice rostly nejrychleji za déle než tři roky.

Japonská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nejrychleji za více než dva roky a nad očekávání. Předběžné údaje dnes zveřejnila japonská vláda. Mezičtvrtletně ekonomika stoupla o jedno procento, odhadovalo se jen o 0,6 procenta. Japonsko vykazuje vzestup HDP už od počátku loňského roku, tedy šesté čtvrtletí za sebou. Z posledních šesti čtvrtletí nepřetržitého růstu se země naposledy mohla těšit do června roku 2006.

"Tempo růstu se může mírně zpomalit, ale jsme stále v režimu obnovy. Je to pozitivní vývoj inflace," řekl agentuře Reuters ekonom Hidenobu Tokuda ze společnosti Mizuho Research Institute.

Očekává se, že ekonomický růst bude v příštích čtvrtletích pokračovat. To dává japonské centrální bance (BOJ) naději, že díky trhu práce se konečně podaří nastartovat spotřebu domácností, která usnadní i setrvalý růst inflace.

Spotřeba domácností, jež se na japonském HDP podílí ze dvou třetin, se oproti minulému čtvrtletí zvýšila o 0,9 procenta. Spotřebitelé si dopřáli více zboží dlouhodobé spotřeby jako jsou automobily a domácí spotřebiče, a více utráceli i v restauracích. To je znamení, že spotřeba přestává být slabinou japonské ekonomiky.

Kapitálové investice firem mezičtvrtletně stouply o 2,4 procenta, tedy dvojnásobně proti očekávání. Podniky vkládaly více prostředků do softwaru a stavebního vybavení.

Témata:  Japonsko ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy