Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec života ve stínu? Morské město vždy na půl roku přijde o Slunce, pomoci mu má nová technologie

Oslo
Oslo
Foto: Pixabay

Oslo - Rjukan je město v Norsku, administrativní centrum obce Tinn, ležící v kraji Telemark V současné době má asi 3500 obyvatel. To by až tak zajímavé nebylo. Unikátní je však tato obec tím, že leží údolí Vestfjorddalenmezi jezery Møsvatn a Tinnsjå na jihovýchodním okraji náhorní plošiny Hardangervidda. Kvůli tomu tam slunce svítí jen asi polovinu roku. Město se proto rozhodlo využít obří zrcadla.

Od začátku října do poloviny března zahaloval norský Rjukan stálý stín. To se změnilo až v roce 2013, kdy tu byla ve výšce 2500 metrů nad městem postavena série zrcadel. Zrcadla přesměrovávají světlo slunce dolů na město a tím osvětlí náměstí i během chladných zimních měsíců.

Zrcadla nejsou výhodná jen kvůli světlu, ale také kvůli turistickému ruchu. Od doby, kdy byla zrcadla vybudována, do města jezdí mnohem více lidí. Jak ale uvádí server Business Insider, ne všichni místní jsou nadšeni, že se z projektu ta 850 tisíc dolarů stala turistická atrakce.

Město Rjukan nyní ozařují tři obří zrcadla velká 28 metrů čtverečních namontovaná na nedaleké hoře. Soustava heliostatických zrcadel, které odráží sluneční paprsky směrem k předem stanovenému cíli, je řízená na dálku počítačem, který otáčí a naklání plochy vůči Slunci tak, aby vždy dopadaly na největší místní náměstí v centru města. Docela slušně tu osvítí plochu o rozloze 186 metrů čtverečních.

Myšlenka použít zrcadla k osvětlení města pochází z roku 1913. Ale během následujících desetiletí si místní obyvatelé zvykli na temnotu. Projekt byl vybudován až sto let poté.

Témata:  Norsko zajímavosti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.