reklama

Hosty byla slavná feministická aktivistka Alice Schwarzerová a muslimský představitel a člen turecko-islámské unie institutu pro náboženství (DITIB) Murat Kaymann. A moderátorka měla plné ruce právě diskuzi udržet ve slušných mezích. Mnoho diváků se překřikovalo a hlasitě se snažilo prosadit své názory.

Podle deníku Huffington post si Schwarzerová nebrala servítky a islám označila za fašismus naší doby. Na Kaymanna se obrátila se slovy, že DITIB je rozšířenou rukou tureckého prezidenta Erdogana v Německu a představuje právo šária v zemi. Kamyann reagoval tím, že v Německu se nachází řada odborníků na islám, avšak novináři podle něj otrávili debatu.

Hovořilo se také o sexuálních útocích během silvestrovských oslav v Kolýně nad Rýnem. Schwarzerovou by prý velmi zajímalo, jak dlouho už podobní útočníci žijí v Německu a zda měli přístup k integraci. 

Bývalý ARD zpravodaj Samuel Schirmbeckstrasse také přispěl do debaty a nechal se slyšet, že nepolitický islám neexistuje. "Když vyjdete ven z mešiti, zjistíte, že se radikálně snažíte změnit společnost," cituje jej Huffington post.

"Tohle už je na hranici biologických argumentů," zlobil se Kaymann. Avšak Schirmbeckstrasse se nehodlal vzdát. Kritika prý musí být povolena a připomněl, že když prý před lety kritizoval Západ stalinismus, kritizoval se celek a ne jen jednotliví Rusové.