reklama

 Vláda s povstalci loni po půlstoletí bojů uzavřela mírovou dohodu. Podle kolumbijského deníku El Espectador dnes Santos osobně dohlédl na odvoz posledního kontejneru se zbraněmi do centrálního skladu. Právě dnes také členové FARC oznámili, že jejich politická strana se bude jmenovat Revoluční alternativní síla Kolumbie, a bude se tedy označovat stejnou zkratkou FARC.

„Osm měsíců po podpisu dohody vidíme konec odevzdání zbraní, to je historický rekord. V tohle Kolumbijci nikdy nevěřili, že nemožné se stane možným," prohlásil dnes Santos. Prezident, který loni dostal za vyjednání dohody Nobelovu cenu za mír, to řekl v tranzitní zóně na severu země za přítomnosti zástupců mise OSN. Podle šéfa této mise Jeana Arnaulta bylo z tranzitních zón posbíráno 8112 kusů zbraní a na 1,3 milionu nábojů.

K Kolumbii bylo kvůli odzbrojení FARC vytvořeno 26 tranzitních zón. Do nich se přesunuli všichni povstalci, kromě těch, kteří jsou ve vězení, a pod dohledem mise OSN předávali zbraně. Tyto zóny se nyní oficiálně mění na takzvané Prostory pro integraci a vzdělávání, v nichž mají obyvatelé regionu s bývalými povstalci pracovat na komunitních projektech a zapojení povstalců do civilního života. Od nynějška už se také asi 10.000 členům FARC nemá říkat povstalci.

Nová politická strana, jejíž název dnes oznámil člen vedení povstalců Iván Márquez, má mít po volbách v příštím roce zajištěno pět křesel v Senátu a pět ve Sněmovně. Vedení strany a její politickou linii bude volit ustavující sjezd od 27. do 31. srpna. Už dnes ale Márquez oznámil, co bude cílem nové strany.

„Byli jsme a budeme revoluční organizací. Chceme být hlasem pro odstrkované lidi, kteří nejsou slyšet, kteří žijí v bídě," prohlásil dnes Márquez. Stejnou zkratku pro název jejich politické strany Fuerza Alternativa Revolucionaria de Colombia vysvětlil tím, že nechtějí "ztratit pouto se svou minulostí".

Kolumbijský prezident dnes na symbolickém ukončení předávání zbraní také slíbil, že stát zajistí bezpečnost ve všech oblastech země. Zejména v regionech, které před ukončením války ovládali povstalci. Santos také slíbil, že udělá vše pro to, aby se neopakovala situace z 80. a 90. let, kdy polovojenské jednotky likvidovaly poslance, senátory, radní i řadové členy strany Vlastenecký svaz (UP).