Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahradil přišel s "geniálním" plánem jak zaplatit odpustky za nepřijaté uprchlíky

Jan Zahradil /ODS/
Jan Zahradil /ODS/
Foto: ODS

Praha/Lucemburk – Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn se ostře pustil do států visegrádské čtyřky (V4), tedy také České republiky kvůli postoji k migrační krizi, Na jeho slova však rázně zareagoval europoslanec ODS Jan Zahradil, který přišel s návrhem řešení.

„Taky máte záchvaty z těch lucemburských politiků, Junckera, Asselborna atd. podle nichž je střední Evropa málo "solidární" za ty peníze, co dostává?" uvedl na sociálních sítích Zahradil v reakci na slova šéfa lucemburské diplomacie. Ten před několika dny prohlásil, že „dostává záchvaty, když slyší, jak mu země Visegrádu říkají, že nemají tradici přijímání běženců". Dodal, že se nabízí říci, že oni zase „neměli tradici, že bohatší členské státy pomáhají těm chudším".

A tak český europoslanec přišel s jasným plánem. „Ok, mám návrh - použijme tedy ty jejich eurofondy na placení těch 'odpustků' za nepřijaté uprchlíky. Ano, v ČR se postaví méně akvaparků, cyklostezek, Čapích hnízd a jiných nezbytných staveb. Zorganizuje se méně rekvalifikačních a přeškolovacích seminářů za účasti nepostradatelných školících odborníků. A Šlechtová přijde o práci. Ale to snad tenhle stát přežije," má jasno Zahradil.

Nejnovější návrh Evropské komise počítá s tím, že se země budou moci vykoupit z povinnosti přijímat uprchlíky. Za každého odmítnutého uprchlíka by přitom musely zaplatit 250.000 eur (6,76 milionu korun).

Témata:  uprchlíci Jan Zahradil EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy