reklama

Rada bezpečnost OSN na začátku měsíce schválila nové tvrdé sankce proti KLDR, které mají být trestem za dva testy mezikontinentálních raket. Rusko se k opatřením připojilo.

"Co se týče snah ovlivnit Pchjongjang, aby splnil známé rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jsme hluboce přesvědčeni, že možnosti ekonomického tlaku jsou prakticky vyčerpány... Nemůžeme podpořit názory, ke kterým se i nadále kloní někteří naši partneři a které doslova prosazují ekonomické udušení Severní Koreje," míní Lavrov.

Také kritizoval postoj Spojených států ke krizi ve Venezuele i nové sankce USA proti Íránu. "Myslím, že jednostranné sankce ... jsou nezodpovědné akce, které mohou poškodit a podkopat dosaženou rovnováhu," řekl ministr.

Lavrov odmítl myšlenku vojenské intervence ve Venezuele, kterou minulý týden pohrozil americký prezident Donald Trump. "Spor v této zemi lze vyřešit pouze mírovou cestou, pomocí celonárodního dialogu a bez vnějšího tlaku, nemluvě o nepřijatelnosti výhrůžek vojenského zásahu do vnitřních záležitostí Venezuely," dodal.