reklama

Seehofer patří mezi kritiky migrační politiky svého koaličního partnera – Křesťanskodemokratické unie a její šéfky Angely Merkelové. Tvrdí, že neexistuje způsob, jak deportovat čtvrt milionu neúspěšných žadatelů o azyl, kteří již jsou v Německu.

„Říkám to na základě mých devítiletých zkušeností na postu předsedy vlády," řekl Seehofer tento týden německému tisku. „Otázka deportace je v Německu velkou iluzí. Je téměř nemožné vrátit migranty, jakmile jednou jsou v naší zemi.“

Seehofer vysvětluje důvody, proč jsou deportace pro vládu tak obtížným problémem. „Existují hromadné soudní stížnosti proti deportacím. Ve většině případů migrantům chybí papíry a bez dokladů země původu lidi zpět nepřijme. V ostatních případech jim chybí osvědčení o zdravotní nezávadnosti,“ popisuje.

Seehofer také poznamenal, že existuje velký počet „svatých patronů" nebo azylových aktivistů, kteří migranty obhajují a protestují proti deportacím, což představuje další překážku. Začátkem letošního roku levicoví aktivisté vtrhli na letiště ve Frankfurtu, aby demonstrovali proti první deportaci migrantů do Afghánistánu.

Předseda CSU místo toho vyzval k lepší ochraně a obraně společné vnější hranice Evropské unie. Také propaguje návrh, aby Německo přijalo „horní limit" 200 000 žadatelů o azyl ročně.