Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský terorista bojující za IS byl prý zabit v Sýrii

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Canberra - Australský terorista Khaled Sharrouf a jeho dva synové Abdullah a Zarqawi byli dle médií 11. srpna zabiti, když byl při úderu letadel koalice vedené USA poblíž syrského města Rakka zasažen jeho automobil.

Sharrouf opustil Austrálii v roce 2013 a přidal se k bojovníkům extremistické skupiny Islámský stát (IS) v Sýrii. Sharrouf v roce 2014 zveřejnil na internetu šokující fotografii svého asi sedmiletého syna, jak drží uříznutou hlavu syrského vojáka.

Zprávu o Sharroufově smrti přinesla australská televize ABC a list The Australian, podle nichž informaci potvrdili nejmenovaní představitelé australské rozvědky. Australská vláda nicméně poté vydala prohlášení, podle kterého nebyla schopna zprávy o smrti australského teroristy v Sýrii potvrdit.

Sharrouf si v minulosti odpykal vězeňský trest za plánování teroristických útoků v Sydney a Melbourne. "Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, Austrálie nebude Khaleda Sharroufa oplakávat. Spáchal ty neotřesnější zločiny a vedl válku proti Australanům a našemu způsobu života," prohlásil australský ministr spravedlnosti George Brandis.

Zvěsti o Sharroufově smrti se objevily již v roce 2015; podle nich byl islamista zabit v Sýrii při útoku bezpilotního letounu. Později byla ale zpráva silně zpochybněna.

Témata:  Austrálie Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy