Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané jsou rozhodnutí. Chtějí vojenský útok proti KLDR

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Pchjongjang - Bleskový průzkum veřejného mínění pro zpravodajskou stanici CBS News ukázal, že většina Američanů nepovažuje za dobrý nápad vyhrožovat režimu Kim Čong-una. Zároveň se ukázalo, že v případě, pokud by diplomatické řešení konfliktní situace selhalo, Američané by nebránili vojenské akci proti Severní Koree.

Většina Američanů si myslí, že Spojené státy by neměly ústy svého prezidenta vyhrožovat režimu v Severní Koreji ozbrojenou akcí. Už by jim al nevadilo, kdyby se ke zbraním sáhlo po selhání diplomatického řešení celé situace. Názory se liší mezi sympatizanty jednotlivých politických směrů. 

Osm z deseti demokratů zásadně odmítá vojenské výhrůžky, dvě třetiny republikánů je ale schvalují. Šedesát procent respondentů celkem je nicméně proti výhrůžkám, zatímco třiatřiceti procentům oslovených nevadí. 

Pokud by se Spojeným státům nepodařilo KLDR diplomaticky přesvědčit o zastavení jaderného programu, téměř šest z deseti Američanů by přistoupilo k vojenskému řešení situace. U republikánů dosahuje podpora útoku až osmdesáti procent oslovených, u demokratů jen třiačtyřicet. Nezávislí se kloní spíše k variantě vojenského zásahu. 

Veřejnost si je nejistá schopností Donalda Trumpa zvládnout situaci. Devětapadesát procent oslovených si není jistých, zda je toho schopen, osmatřicet procent dotázaných mu naopak důvěřuje. Nejvíce věří Trumpovi republikáni. Většina oslovených, kterým se nelíbí výhrůžky USA, zároveň nedůvěřuje prezidentovi Trumpovi, že situaci zvládne. 

Průzkum proběhl telefonicky mezi 14. a 16. srpnem na vzorku 1 223 oslovených Američanů. Proběhl tak krátce po vyostření situace, kdy Trump vyhrožoval režimu Kim Čong-una "ohněm a hněvem" a poté, co si Kim Čong-un vyžádal plány na možný raketový zásah na americký tichomořský ostrov Guam.

Témata:  Severní Korea USA diplomacie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy