Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici z celého světa odsuzují útok v Barceloně

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Barcelona - Politici z celého světa odsoudili dnešní teroristický útok v Barceloně. Smutek vyjádřili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéf Evropské rady Donald Tusk a další nejvyšší unijní představitelé; za německou kancléřku Angelu Merkelovou obdobně reagoval její mluvčí. Účast a nabídku pomoci vyslovil i americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

"Jsme v hlubokém smutku za oběti odporného útoku v Barceloně a vyjadřujeme Španělům solidaritu a přátelství," prohlásil kancléřčin mluvčí Steffen Seibert‏. V podobném duchu se vyjádřil Juncker, který také vyzdvihl hrdinství těch, kteří navzdory nebezpečí spěchali na pomoc těm, kteří se ocitli v nejvyšším ohrožení.

"Celá Evropa stojí za Barcelonou. Naše myšlenky jsou s oběťmi a všemi, koho tento zbabělý útok proti nevinným postihl," napsal na twitteru Tusk.

Podle amerického šéfa diplomacie Rexe Tillersona by teroristé z celého světa měli vědět, že USA a jejich spojenci jsou odhodláni je dopadnout a postavit před soud.

Londýnský starosta Sadiq Khan uvedl na twitteru, že myslí na oběti "barbarského teroristického útoku" a dodal, že britská metropole stojí při Barceloně proti "teroristickému zlu".

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani mimo jiné zdůraznil, že "celá EU je jednotná v obraně míru". Podobně odsoudil útok a hovořil o spojenecké jednotě proti terorismu generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Témata:  Barcelona politici Donald Tusk teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy