Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak silné má Severní Korea zbraně. Věc, kterou nikdo neví

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Washington - Jak silný jaderný arzenál vlastní Severní Korea nikdo s jistotou neví. Mezi americkými experty proto panuje značná nejistota ohledně jeho rozsahu. Dnes to uvedla agentura AP.

Podle zpravodajských služeb má režim k dispozici 30 až 60 jaderných bomb, odhady civilních expertů se pohybují mezi 12 a 30. Nedostatečné informace komplikují podle odborníků míru amerického odstrašení a rozsah obrany území USA i spojenců.

Pokud propukne válka, Severní Koreu nejspíš konflikt zničí. Má-li ale Pchjongjang k dispozici rakety s dosahem až na území USA, poměr sil se mění.

Postavení severokorejské armády by prospělo, kdyby měla několik spolehlivých mezikontinentálních raket a k tomu ještě rakety kratšího doletu schopné zasáhnout jihokorejskou metropoli Soul. Riziko obrovských ztrát komplikuje perspektivu preventivního úderu.

"Faktem zůstává, že prostě nevíme, kolik jaderných zbraní mají," řekl AP expert na asijské zbrojní programy Bruce Bennett. "Jestli na tom záleží? Nepochybně," dodal.

Má-li KLDR jaderných zbraní málo, na počátku možného konfliktu je podle mínění odborníků nenasadí. Je-li jich ale přes 30, téměř jistě jejich použití zváží. Zjištění skutečného množství brání fakt, že severokorejský jaderný program se realizuje v přísném utajení, testy jsou podzemní a místa, kde se obohacuje uran, nedostupná.

Témata:  USA Severní Korea výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy