reklama

Tureckého prezidenta kritizovala vládní sociální demokracie (SPD). "Erdoganovo chování nás všechny popuzuje. Prezident ale není celé Turecko," řekl poslanec Uli Grötsch, který vyzval k trpělivosti s Ankarou, která podle něj hraje důležitou roli při řešení migrační krize.

"Musíme Turecku jasně vzkázat, že musí splnit požadované podmínky. Nebude mít žádné výhody proti jiným zájemcům o bezvízový styk, jako jsou třeba Ukrajina a Gruzie, které v některých kapitolách pokročily dál než Turecko," řekl poslanec Stephan Mayer z konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Odsoudil také Erdoganovy výroky o tom, že pokud EU neumožní Turkům bezvízové cestování, Ankara pošle do Evropy další běžence. Podle něj je v zájmu Turecka, aby migrační dohoda fungovala. "Turecko v posledních měsících dostalo na úroveň mrazu své vztahy s Izraelem a s Ruskem, zhoršily se jeho vztahy s USA. Potřebuje, aby Evropa zůstala jeho partnerem," řekl Mayer.

Levice odsoudila dohodu EU s Tureckem jako celek. "Děláme tady dohodu s režimem, který porušuje všechny základní evropské hodnoty. Sám Erdogan patří mezi důvody, proč lidé do Evropy utíkají," řekl poslanec Jan Korte.