reklama

Jak poukazuje server Global Firepower armády jednotlivých zemí musí být posuzovány z hlediska individuálních i kolektivních faktorů. V případě KLDR neexistují žádní oficiální čísla a výpočty se často zakládají na odhadech a kusých informací, které tento uzavřený režim vysílá do světa. Podle indexu, který server vypočítal, patří Pchjongjangu 23. místo, USA jsou v tomto směru lídrem.

Armáda KLDR však patří k jedné z největších na světě. Přesné počty o vojácích a informace o arzenálu není jednoduché zjistit, přestože se Pchjongjang rád chlubí přehlídkami a zkouškami různých raket. Podle odborníků má k dispozici 944 letadel, 5 025 tanků, 202 helikoptér, 111 fregat a 76 ponorek.

Řekněme, že Kim Čong-un zariskuje a zaměří se na útok na Guam. Jakou sílu mají USA na svých základnách v regionu? Z toho, co víme, by válka mezi KLDR a USA by byla poměrně vyrovnaná.

Vojáci:

Spojené státy mají obří armádu, která zahrnuje přibližně 1 milion aktivních pracovníků, 13 000 letadel, 5 800 tanků a 400 námořních plavidel - ale její přítomnost v severním Pacifiku je mnohem menší. Na základnách v Japonsku, Jižní Koreji a Guamu by mělo být umístěno asi 80 tisíc amerických vojáků. Podle jiných odhadů mají Američané jen asi půlmilion aktivních vojáků.

V severokorejské armádě podle expertů bojuje kolem milionu aktivních vojáků. Dalších šest milionů lidí zůstává v rezervách. Toto číslo se může zdát obrovské, je třeba si ale uvědomit, že v KLDR musí na vojnu všichni – tedy i ženy, které ale v bojových liniích mohou strávit jen 5 let, u mužů je to jednou tolik.

Pozemní jednotky:

Pentagon odhaduje, že Severokorejci mají k dispozici čtyři tisíce tanků, dva a půl tisíce obrněných transportérů a téměř devět tisíc vozidel dělostřelectva. Spekuluje se však o tom, že většina vozů i zbraní jsou za hranicí životnosti, takže dost možná ani nefungují.

To USA mají více než 20 tisíc obrněných vozidel. Disponují také asi devíti tisíci tanky a 260 tisíci obrněnými vozy. Mimo své území pak mají asi 662 vojenských základen.

Námořnictvo:

KLDR má poměrně rozsáhlou pobřežní stráž, kterou tvoří desítky věží a lodí, vybavených torpédy a raketami. Podle serveru Global Firepower má k dispozici mimo jiné 76 ponorek, 11 fregat a stovky námořních člunů.

Naproti tomu Američané mají v kolem Japonska mezi 50 až 70 loďmi a ponorkami a asi 20 tisíc námořníků. Spojené státy zároveň disponují největší flotilou letadlových lodí a raketových křižníků.

Letectvo:

Americké ministerstvo obrany tvrdí, že severokorejské letectvo tvoří asi tisícovka strojů, jiné zdroje však mluví pouze o 500 letadlech. Z nich nejnebezpečnější by měly být stíhačky MiG-29. Dále má KLDR k dispozici například útočné letouny SU-25 nebo další typy MiGů. Protivzdušná obrana disponuje sítí 11 tisíci kulometů a kanonů a také 450 systémů země-vzduch s tisíci přenosných protiletadlových raket.

Podle oficiálních údajů mají USA asi 3300 bojových letadel, které ale operují v různých koutech světa. V tomto regionu mají podle stanice ABC asi 250 letadel, většina jich je umístěna v Japonsku. Například na Guamu jsou pak umístěny bombardéry B52 i stíhačky.

Jaderné zbraně a rakety:

Pchjongjang tvrdí, že v posledních deseti letech provedl pět úspěšných nukleárních testů. Podle americké rozvědky vyvinula KLDR miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může připevnit na balistickou střelu. Samotný Kim Čong-un prohlásil, že má tři mezikontinentální rakety - Hwasong-12, Pukguksong-2 a Musadon, které doletí až na Guam nebo Havaj. Odhaduje se, že dohromady má KLDR asi 200 balistických raket krátkého a středního doletu

Americký prezident Trump ve čtvrtek prohlásil, že jaderné zbraně USA jsou „ve skvělém stavu a armáda silnější i připravenější než kdy jindy". USA mají skoro pět tisíc hlavic v podzemních silech, na ponorkách, bombardérech. Disponují hlavicemi všech velikostí, takže je lze odpalovat ze všech možných i nemožných platforem, zatímco jiné země mají jen větší jaderné zbraně a to samozřejmě omezuje jejich použití. Řada amerických hlavic je rozmístěna na území cizích států. 

V Jižní Koreji pak USA nasadily protiraketový obranný systém THAAD, který má čelí hrozbě ze Severu. THAAD je americký systém proti balistickým raketám, který rakety v poslední fázi letu sestřeluje. Slouží především k obraně proti balistickým raketám krátkého a středního doletu. Má též omezenou působnost proti mezikontinentálním raketám.