Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko zůstane u čtvrtého stupně ohrožení, větší riziko terorismu prý nepanuje

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Po atentátech v Katalánsku zachová Španělsko stupeň ohrožení terorismem na čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni.

Vláda se rozhodla zachovat čtvrtý stupeň ohrožení terorismem, který v zemi platí od června roku 2015, oznámil ministr vnitra Juan Ignacio Zoido. Podle něj neexistuje bezprostřední nebezpečí dalšího útoku. "Můžeme říci, že (teroristickou) buňku se podařilo zneškodnit," uvedl.

K informacím španělských médií, že policie stále pátrá po teroristovi, který najel v Barceloně do lidí, se Zoido nevyjádřil.

Pátý nejvyšší stupeň ohrožení teroristickým útokem by vládě umožnil mimo jiné nasazení armády v ulicích. Strategické objekty jako nádraží či letiště by mohlo v tom případě podle listu El País střežit až pět tisíc vojáků.

MZV ČR doporučujeme všem cestovatelům do Španělska zachovávat zvýšenou opatrnost, a to zejména v  turistických oblastech a ve velkých městech, kde se předpokládá zvýšená koncentrace osob, sledovat aktuální zpravodajství a důsledně dbát pokynů bezpečnostních složek. Letiště a autobusová i vlaková nádraží prozatím fungují bez větších problémů.

V případě potřeby kontaktujte zastupitelský úřad ČR v Madridu na nouzové lince +34 69 998 2307 nebo konzulární jednatelství ČR v Barceloně na nouzové lince  + 34 619 266 039.

Témata:  Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy