Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritika Erdogana zatkli ve Španělsku. Ten byl v minulosti vězněn za opoziční názory

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Madrid - Ve Španělsku byl dnes zatčen německý spisovatel tureckého původu Dogan Akhanli, který patří ke kritikům tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Německé ministerstvo zahraničí zatím případ nekomentovalo.

Zatykač vydal Interpol. Policie Akhanliho zadržela v Granadě a podle agentury Reuters Španělsko spisovatele vydá jedině tehdy, až Ankara španělské soudy přesvědčí o tom, že je Akhanli z něčeho vážného obviněn.

Akhanliův právník řekl německému listu Der Spiegel, že zatčení je součástí tažení proti těm, kdo kritizují Erdogana a žijí jinde v Evropě.

Muž byl v 80. a na začátku 90. let v Turecku vězněn za své opoziční aktivity, k nimž patřilo vydávání levicových novin a kniha o genocidě Arménů. Z Turecka uprchl a od roku 1995 žil a pracoval v Kolíně nad Rýnem.

Poslanec za německé Zelené Volker Beck zadržení označil za politickou záležitost a požádal německé ministerstvo zahraniční, aby zabránilo Akhanliho vydání do Turecka.

Vztahy mezi Tureckem a Německem jsou napjaté od loňského nezdařeného puče. Erdogan v pátek vyzval tureckou menšinu v Německu, aby v zářijových volbách nedala hlas politikům, kteří jsou podle něj nepřáteli Turecka a k nimž řadí i kancléřku Angelu Merkelovou.

Témata:  Španělsko Německo Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy