Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrace nebo školy? Průzkum ukázal, která témata rozhodnou volby v Německu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - 24. září se budou v Německu konat parlamentní volby, jejichž favoritem je CDU/CSD a dosavadní kancléřka Angela Merkelová. Jak ukázal průzkum, otázku migrace a jejího omezení nepovažují Němci za příliš důležité téma v kampani.

Rozhodující jsou pro většinu Němců podle ankety plány jednotlivých stran v oblasti vzdělávání. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnil list Die Welt.

Kromě vytváření rovných šancí pro všechny děti v přístupu ke vzdělávání, které za důležitý bod považuje 75 procent dotázaných, se budou voliči rozhodovat také podle programu stran v oblasti boje s chudobou ve stáří (70 procent) a boje proti kriminalitě a terorismu (69 procent), vyplývá z průzkumu agentury Emnid.

Pro více než 60 procent oslovených voličů je důležité také zlepšení péče o nemocné a nemohoucí, lepší ochrana životního prostředí, vyšší podpora rodiny s dětmi a zajištění dostupného bydlení.

Omezení imigrace považuje za rozhodující téma jen 29 procent respondentů. Nejnižší relevanci pro rozhodování u volební urny má podle průzkumu téma vyšších výdajů na obranu.

Dle ankety zveřejněné v bulvárním deníku Bild by CDU/CSU získala 39 procent hlasů. Sociální demokracie (SPD) v čele s Martinem Schulzem by dostala o 15 procentních bodů méně.

Třetí by byla postkomunistická Levice s devíti procenty hlasů. Do sněmu by se dostali také liberálové ze Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelení s osmi procenty. Pětiprocentní hranici by překonala také Alternativa pro Německo (sedm procent). Na vrcholu migrační krize přitom měla až 14 procent.

Témata:  volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy