reklama

V době, kdy byl IS na vrcholu, odcestovalo do Sýrie a Iráku na 1600 Maročanů. Přibližně polovina z nich je po smrti. Z Tuniska se do řad IS vydalo asi 1800 chlapců a mužů, což je mezi zahraničními bojovníky v přepočtu na obyvatele nejsilnější zastoupení.

S tím, jak se vidina chalífátu rozplývala a území ovládané IS se zmenšovalo, začali maročtí bojovníci kontaktovat své rodiny a pokoušeli se vrátit domů. Většina z nich byla nasazena na bojištích v Sýrii, kde tisíce mužů, hlavně z řad cizinců, zemřely při bezvýsledných útocích většinou na kurdské jednotky podporované Spojenými státy.

Maročtí představitelé tvrdí, že si situaci kolem navrátilců z řad IS v Sýrii a Iráku dobře uvědomují. Odhadem 90 jich po návratu skončilo ve vězení, ale desítky jich se vytratily do svých měst a městeček. Maročtí bezpečnostní činitelé tvrdí, že se jim podařilo odvrátit několik velkých teroristických útoků plánovaných v Rabatu a Casablance, nicméně jak upozorňuje The Guardian, mají jen omezené prostředky k tomu, aby zabránili marockým teroristům v páchání atentátů v zahraničí.

Pro zpravodajské služby je proto bezpečnostním rizikem také geografická blízkost Španělska i silná marocká komunita v této zemi.