Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie chce zastavit zneužívání pronajatých vozů k terorismu, změny zavádí i Itálie

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Británie reaguje na sérii evropských teroristických útoků provedených pronajatými vozy na pěší. Ministr dopravy ve vládě premiérky Theresy Mayové chce zjistit, jak by mohly být nápomocné půjčovny aut.

Británie zkoumá způsoby, jak zamezit zneužívání pronajatých vozidel k terorismu. Půjčovny vozů provádějí již nyní předtím, než vozidlo zájemci půjčí, různé kontroly. Ověřují, zda má řidičský průkaz, jeho totožnost a platnost kreditní karty.

Británie také zvýšila počet zábran na mostech a některých místech v centrech měst. Od března země zaznamenala už čtyři útoky, z nichž tři provedlo vozidlo, které záměrně vjelo do chodců, připomněla agentura Reuters.

Na zhoršenou bezpečnostní situaci v Evropě o víkendu odpověděla i Itálie. Tamní ministerstvo vnitra nařídilo úřadům, aby pronajaté vozy sledovaly. Každé zapůjčení nákladního auta má být nahlášené místní policii.

Témata:  Velká Británie terorismus auto policie Velká Británie Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy