Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci řešili novou podobu rodičovské dovolené. Dočkali se i kritiky

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Europoslanci dnes přijali usnesení, podle kterého má být rodičovská dovolená dostupná pro všechny. Člneské státy EU dále mají více podporovat otce, aby si volno vybírali. Zazněly ale i hlasy, že by do takových věcí neměla EU vůbec zasahovat.

Během dopolední debaty europoslanci řešili sladění pravidel pro rodičovskou dovolenou v jednotlivých zemích EU. Část z nich zdůrazňovala, že je třeba, aby si ji vybírali v mnohem větší míře alespoň částečně i otcové. Jiní členové europarlamentu ale byli toho názoru, že do těchto záležitostí by EU neměla zasahovat.

Usnesení, které předložila belgická europoslankyně Maria Arenaová z frakce socialistů, poukazuje na velké rozdíly v pravidlech rodičovské dovolené v členských státech unie, zejména v oblasti nároku na její využití. Zaměstnanci veřejného sektoru jsou často lépe chráněni než zaměstnanci soukromých podniků.

Členské státy by měly pracujícím rodičům garantovat právo na neplacenou rodičovskou dovolenou v trvání alespoň čtyř měsíců bez ohledu na sektor zaměstnání a druh pracovní smlouvy a motivovat k využití rodičovské dovolené zejména otce, uvádí text.

"Pokud chceme, aby zůstávalo více žen na trhu práce, tak potřebujeme lepší pravidla pro sladění pracovního a soukromého života a komise o to usiluje," uvedla česká eurokomisařka Věra Jourová.

"Zprávu paní Arenaové vítáme. Směrnice platí již delší dobu, ale její cíle nejsou naplněny, a proto je třeba vyhodnotit její fungování a provést novelizace," uvedla rakouská europoslankyně Monika Vanaová ze Zelených. "Měl by platit ten standard, že otcové si budou brát povinně dva týdny z rodičovské dovolené," dodala.

"Jsem pro to, aby se posilovala účast rodičů na výchově dětí, je ale zároveň potřeba respektovat subsidiaritu. Tady si musíme dávat pozor, když chceme chránit matky z úrovně EU. Opatření by se měla přijímat na národní úrovni," uvedl německý europoslanec Arne Gericke z frakce konzervativců a reformistů.

Ještě větší kritiku zpráva sklidila od francouzské europoslankyně Joëlle Mélinové z euroskeptické frakce ENF. "Tato zpráva bude mít sekundární dopady, které by mohly být pro naši společnost nebezpečné. Povinné braní rodičovské dovolené je vměšování do činností států," prohlásila.

Témata:  EU europoslanci rodina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy