Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turisté i místní odplouvají z Ischie. Panika, křik, domy se hroutily, popisují noční zemětřesení

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím - Italský ostrově Ischia v Neapolském zálivu zasáhlo v pondělí večer silné zemětřesení, které si vyžádalo dva mrtvé a 39 zraněných. Turisté i místní v panice vyběhli z hotelů a svých domovů do ulic.

Nejvíce postiženým obydleným místem je přístav Casamicciola na severu ostrova, kde se zhroutilo sedm budov. K hlavním škodám ale došlo ve vyšších polohách tohoto ostrova sopečného ostrova proslaveného termáními lázněmi, a ne na hustěji obydleném pobřeží.

V okamžiku prvního, nejsilnějšího otřesu, ve 20:57 SELČ byly restaurace v přístavním městě Cassamicciola plné lidí a obchody otevřené. "Hrozný zážitek, všechno se třáslo a ponořilo se do tmy. Domy se hroutily, měla jsem stažené hrdlo, bylo to jako noční můra," napsala na twitteru mladá žena.

"Seděl jsem v křesle a díval se na televizi, najednou vypadl proud a všechno se začalo třást. Něco mi spadlo na hlavu. Začal jsem křičet, plakat. Matka mě chytla za ruku a vyběhli jsme ven," napsala další svědek.

Výpadek elektřiny skončil po několika minutách, ale mnoho lidí zůstalo v ulicích; váhali, zda se vrátit do budov. V obci Ischia na východě ostrova byl otevřen stadion pro ty, kteří se rozhodli strávit raději noc pod širým nebem.

Stovky turistů a obyvatel se pokoušely dostat do přístavu, odkud odplouvají trajekty do Neapole. "Jediné, co chceme, je dostat se odsud pryč," řekla agentuře APA francouzská turistka.

S rozbřeskem se do čtyř přístavů vydaly další turisté, kteří se rozhodli svou dovolenou předčasně ukončit. Podle deníku Corriere della Sera ráno ostrov opustily "tisícovky" lidí.

Témata:  zemětřesení v Itálii zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy