Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Normandská čtyřka podpořila nové příměří na Donbasu. Hlavní problém je Kreml, zní z Ukrajiny

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Berlín/Kyjev - Takzvaná normandská čtyřka, tedy nejvyšší představitelé Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa, včera během telefonické konference podpořila iniciativu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyhlásit další příměří v Donbasu.

Datum zahájení klidu zbraní u příležitosti nového školního roku má mírová kontaktní skupina ohlásit dnes.

Kyjev chce příměří vyhlásit od 25. srpna nebo od 1. září. Porošenko přitom označil Kreml za hlavní problém zastavení bojů, protože nechce otevřeně vyzvat separatisty k příměří. "Uděláme všechno možné, abychom boje na Donbasu zastavili. Zdržuje to však ruský prezident, který příměří odmítá veřejně podpořit. To znamená, že odmítá nařídit i ruským vojákům a žoldákům na okupovaném území, aby zastavili palbu," řekl ukrajinský prezident.

Nejvyšší představitelé Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa se dále dohodli na spolupráci při realizaci minských mírových dohod. "Lídři normandského formátu doufají, že příměří povede k trvalému zlepšení bezpečnostní situace školáků a ostatních civilistů na Donbasu," uvedl mluvčí německé kancléřky Steffen Seibert.

Konflikt na východě Ukrajiny si od propuknutí bojů v roce 2014 vyžádal na 10.000 mrtvých. Moskva popírá, že by vojensky podporovala separatisty.

Témata:  Ukrajinská krize Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy