reklama

Mezinárodní projekt Ice Memory, v němž jde o zachování ledu ze světových ledovců ohrožených oteplováním klimatu, tak přikročil k nové etapě.

Jihoamerický led, rozřezaný na 250 kusů o velikosti jednoho metru, přibyl do průmyslové zóny ležící asi deset kilometrů od Grenoblu poté, co za 50 dní urazily vzdálenost 10.000 kilometrů.

"Loni v srpnu jsme začali s kusem ledu z masivu Mont Blanku a letos v červnu se uskutečnila druhá operace na ledovci Illimani," řekl agentuře AFP ředitel výzkumu v CNRS Jérôme Chappellaz.

"Třetí operace se uskuteční v příštím roce s našimi ruskými kolegy na ledovci Elbrus na ruském Kavkaze mezi Černým a Kaspickým mořem," dodává tento expert na ledovce.

Projekt Ice Memory zahrnuje nejen odebírání vzorků ledovců a jejich studium, ale také jejich skladování v Antarktidě, nejlepší ledničce světa, v prostoru ležícím deset metrů pod povrchem. Ten je třeba ještě vyhloubit, u francouzsko-italské základny Concordia. Průměrná teplota vzduchu tam činí minus 55 stupňů Celsia.

Led z ledovce Illimani nás přenese až do doby před 18.000 lety, do doby posledního zalednění naší planety, kdy primitivní lidí malovali na stěny jeskyní Lascaux, připomíná Chappellaz.

Stopy, které zanechal klimatický jev El Niňo za poslední tisíciletí, mohou pomoci pochopit, proč tento jev v posledních letech, zejména loni, zesílil.

"Například v ledu nacházíme bakterie a viry, které tam zanesl vítr. Dnes je nedokážeme vyjmout bez toho, aby byly znečištěny bakteriemi a viry přítomnými v naší atmosféře, ale zítra bude zřejmě možné studovat jejich genom, vývoj i to, zda jsou nebezpečné," vysvětluje Chappellaz.