Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderná válka mezi Ruskem a Amerikou může být vyvolána omylem. Kvůli KLDR, varují odborníci

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

Jestliže se Pchjongjang rozhodne otestovat další rakety nebo dokonce zaútočit na USA, vypustí Američané s největší pravděpodobností antiraketu. Ta by ale v případě, že netrefí cíl, mohla narušit ruský vzdušný prostor. V tom případě by mohla hrozit katastrofa. Obě strany by proto měly jednat, aby se vyhnuly chybě, která by mohla rozpoutat jadernou válku dvou velmocí, uvádí server The National Interest (NI).

V případě, že Severní Korea otestuje další mezikontinentální balistickou raketu (ICBM) nebo potenciálně zahájí útok na Spojené státy, Pentagon by se mohl pokusit zachytit tyto střely se systémem Ground-Midcourse Defence (GMD, česky Pozemní obrana proti raketám ve střední fázi letu). Nicméně, jak zdůraznila řada analytiků, antirakety, které minou svůj cíl, by se mohly znovu vrátit do atmosféry Země přímo uvnitř ruského vzdušného prostoru. Taková možnost by se mohla ukázat jako vážný problém, pokud nebudou přijata opatření k jeho řešení. V tomto případě se ruské detekční systémy mohou nesprávně aktivovat a reagovat, varuje server NI.

Kingston Reif, ředitel pro odzbrojení a snižování hrozeb u Asociace pro kontrolu zbrojení uvádí, že je třeba si uvědomit, že antirakety vypálené z Aljašky, které nezachytí vypálené severokorejské rakety, se do atmosféry mohou vrátit přímo nad Ruskem. „To přináší riziko neúmyslné eskalace,“ varuje. Jeffrey Lewis, expert v oblasti nešíření zbraní ve východní Asii k tomu dodává, že Spojené státy by měly okamžitě zahájit dialog s Ruskem.

Moskva může letící protiraketu považovat za samostatnou mezikontinentální balistickou raketu – a v tom případě by hrozilo nebezpečí, že zahájí jaderný útok. „Nemůžeme předpokládat, že by si Rusko uvědomilo, že start z Aljašky je spouštěč protiraketové obrany spíše než mezikontinentální střela. Z Ruska se trajektorie raket mohou zdát docela podobné, zvláště pokud je radarový operátor ve stresu nebo pod tlakem. Nezáleží na tom, jak má ruský systém včasného varování pracovat na papíře, skutečnost ruského systému v praxi byla mnohem méně působivá,“ uvedl pro server Daily Beast Lewis.

Další odborníci pak poukazují na to, že není ani tak důležité to, že protiraketa vstoupí do atmosféry nad Ruskem. Problém naopak vidí v tom, že se raketa dostane do zóny ruských radarů. A Rusko podle nich funguje v systému automatického startu na základě varovného signálu. „Proto říkám tomuto scénáři ruská ruleta," uvedl analytik Joshua H. Pollack.

Ten ale také uvádí, že to, jak přesně se Spojené státy pokusí sestřelit severokorejskou střelu, závisí na konkrétním scénáři. „Při útoku na Havaj americké protirakety poletí jižně od hranic Ruska. Při útoku na severní Ameriku budou rakety téměř jistě detekovány ruskými radary. Také záleží na tom, kudy poletí americké protirakety, protože jejich trajektorie se může pohybovat od Dálného východu po evropskou část Ruska.

Pavel Podvig, nezávislý analytik ze Ženevy, který vede výzkumný projekt ruských jaderných sil, ale s Lewisem a Pollackem  nesouhlasí. Podvig poznamenal, že ruský systém včasného varování je v dnešní době daleko lepší než v devadesátých letech. „Ruský systém je postaven tak, aby absorboval takové události," vysvětluje Podvig. Poukazuje také na to, že nikdo nemůže předvídat, co by se v takové situaci opravdu stalo.

NI pak uvádí, že Rusko zřejmě není vůbec znepokojené možností, že by se něco takového mohlo stát. „Budeme rádi, pokud se protirakety ocitnou na našem území, abychom je mohli prozkoumat," cituje server ruského politologa Vasila Kašina. „Každopádně šance na to, že zasáhnou osídlenou oblast na ruském Dálném východě, je velmi malá. Ale samozřejmě existuje otázka Systému včasného varování proti balistickým raketám, takže je lepší uspořádat konzultace a vytvořit mechanismus výměny informací,“ navrhuje možné řešení.

Pro Rusy je pak prý překvapující, že na amerických raketách není nainstalován autodestrukční systém, aby rakety nepadaly, kam nemají. Američané to vysvětlují tím, že protirakety nemají nálož a mají za účel likvidaci rakety nárazem. To potvrzuje i Lewis, Pollack dodává, že o mechanismu destrukce antiraket nikdy neslyšel. „Jsou to lehké systémy, které mají zasáhnout a zničit cíl a které neobsahují žádné výbušniny."

Otázkou, která zůstává, je, že i kdyby byl mezi Spojenými státy a Ruskem založen poradní orgán, byl by v praxi dostatek času na využití takového mechanismu? Podle Lewise to není pravděpodobné. „Časová osa zásahu protiraketové obrany je tak těsná - jen pár minut - takže prezident pravděpodobně ani nebude vědět o zachycení, dokud nebude po všem," popisuje Lewis.

Spojené státy by prý z toho důvodu měly pravděpodobně jednat s Ruskem o možnosti zachytit severokorejské rakety na území Ruska a předem uzavřít dohodu. Ale i během skutečného pokusu o zásah, Spojené státy pravděpodobně budou muset počítat s tím, že ruský systém včasného varování bude fungovat že Kreml podnikne kroky, aby se vyhnul neúmyslné jaderné válce, dodává server. 

Témata:  USA Rusko Severní Korea severokorejské zbraně jaderné zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy