reklama

Premiér to dnes řekl novinářům před schůzkou s rakouským kancléřem Christianem Kernem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Salcburku. S oběma politiky chce mluvit o sbližování výdělků a životní úrovně na východě a západě unie.

„Francouzské a rakouské firmy u nás platí třicet, čtyřicet procent toho, co platí ve svých mateřských zemích. Pokud Francie, Rakousko a další země mluví o sociálním dumpingu, o tom, že naši zaměstnanci se podbízejí z hlediska nízkých mezd na jejich pracovním trhu, tak ty nízké mzdy u nás jsou dány také tím, že jejich firmy na mzdách v ČR šetří," vysvětluje Sobotka.

O údajném sociálním dumpingu by spolu měli dnes v Salcburku jednat šéfové vlád Rakouska, ČR, Slovenska a Francie. Sobotka se ještě před tím sejde s Macronem, poté i s Kernem. Podle premiéra by vlády Rakouska a Francie měly vnímat, že by se jejich firmy „neměly podílet na mzdovém dumpingu" a měly by zvyšovat výdělky.

„Zejména v rámci koncernu je jasně vidět, že lidé, kteří mají stejnou produktivitu práce, odvádí podobnou práci na různém místě v Evropě, tak mají velký rozdíl v platech," podotkl předseda české vlády. Před týdnem premiér uvedl, že při nynějším tempu by české výdělky dohnaly ty francouzské za 222 let. České příjmy odpovídají asi třetině německých, čtvrtině dánských a pětině lucemburských příjmů.