Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Jestli házejí věci, zlámejte jim ruce". Italská policie čelí kritice po zásahu proti uprchlíkům

Italská policie
Italská policie
Foto: Pixabay

Řím - Čtvrteční zásah italských bezpečnostních složek proti imigrantům mnozí pokládají za nepřiměřený. Kontroverzi vyvolala zejména pobídka jednoho z policistů "Jestli házejí věci, zlámejte jim ruce".

Policie zasáhla proti zhruba stovce uprchlíků, převážně azylantů z Eritreje na římském náměstí Piazza Indipendenza. Migranti se zde utábořili poté, co museli vyklidit nedalekou budovu, kterou od roku 2013 okupovali. Podle italských médií odmítli alternativní ubytování mimo Řím a požadovali, aby mohli zůstat spolu, napsala agentura ANSA.

"Policejní zásah na římském náměstí Piazza Indipendenza s vodními děly a obušky je institucionální rasismus a poslední kapitola knihy, o níž jsme nikdy nepředpokládali, že ji budeme číst v roce 2017. Tato hanebnost byla tou poslední kapkou: žádáme, aby ministr vnitra (Marco) Minniti odstoupil," řekl levicový poslanec Giuseppe Civatti.

Přisadil si i politik Stefano Fassina: "To, co se stalo v Římě, je v civilizované zemi zavrženíhodné. Vláda se zajímala jen o stav náměstí, chtěla jej vyčistit předtím, než se Římané vrátí z prázdnin."

"Ta věta, která padla na náměstí, je opravdu vážná," přiznal šéf policie Franco Gabrielli. "Vyvodíme z toho důsledky. Interní řízení je už v běhu a nikoho nebudeme šetřit. To by mělo být jasné," rozvedl Gabrielli.

Šéf policie dále řekl, že nechce, aby se kontroverzní věta a vodní děla stala zástěrkou za chyby jiných, těch, kteří umožnili, aby uprchlíci žili v natolik nelidských podmínkách v centru města. Násilí se podle něj dalo předejít, kdyby se římská radnice v čele s Virginií Raggiovou z populistického Hnutí pěti hvězd držela strategie, na jejímž vytyčování se podílel, napsala agentura ANSA. Vysvětlil, že před dvěma lety ve funkci římského prefekta přispěl k vypracování plánu alternativního ubytování k okupovaným budovám.

Témata:  uprchlíci policie Itálie Itálie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy