Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Texasu dorazil hurikán Harvey, Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Houston - K pobřeží amerického státu Texas dorazil hurikán Harvey, který postupně zesílil na čtvrtý stupeň pětibodové škály. Média varují, že Harvey by se mohl stát nejsilnějším hurikánem na území Spojených států od dob, kdy americké pobřeží zpustošil hurikán Katrina v roce 2005.

Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že živel se už téměř dostal na pevninu. Doprovází jej prudké deště a větry o rychlosti 215 kilometrů za hodinu.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v Texasu stav přírodní katastrofy. Desítky tisíc lidí uteklo z oblastí, které mají být zasažené. Na twitteru napsal, že tak učinil na žádost texaského guvernéra Grega Abbotta. Podle prezidenta krok umožní plné uvolnění pomoci federální vlády.

Ve městě Corpus Christi v jižním cípu Texasu už zaznamenali první drobné hmotné škody, napsala agentura AP. Státní úřady se obávají možných záplav a poškození ropných zařízení. Hrozí také zranění či smrt mnoha osob, protože hurikán je podle meteorologů životu nebezpečný.

"Víme, že milióny lidí pocítí dopad této bouře," řekl mluvčí NHC. "Opravdu se modlíme, aby lidé naslouchali činitelům řešícím nouzové situace a dostali se (hurikánu) z cesty," dodal.

Do bezpečnějších míst se již přesunuly desítky tisíc Američanů. Úřady ale ohledně evakuací vydaly protichůdná doporučení. Abbott vyzval, aby prchlo více obyvatel. Představitelé města Houston naopak poradili lidem, ať spíš zůstanou doma. V některých okresech probíhají dobrovolné evakuace, jinde povinné.

Témata:  Texas v USA hurikán USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy