Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátníkem z Bruselu je 30letý Somálec. Alláhu Akbar, křičel při útoku

Policie Belgie
Policie Belgie
Foto: Collectorofinsignia

Brusel – Útočníkem, který v centru belgické metropole Bruselu napadl v pátek nožem vojenskou hlídku, byl identifikován jako 30letý Somálec z města Bruggy. 

Podrobnosti k pachateli dnes zveřejnil server belgického listu La Derniére Heure. Pachatel, kterého list identifikoval iniciálami A. H., pocházel z Brugg, které jsou od Bruselu vzdálené přibližně 90 kilometrů.

Bezpečnostní složky jej v souvislosti s terorismem neznaly. Úřady se domnívají, že jednal osamoceně. Napadl nožem dva vojáky. Podle prokuratury jednoho lehce zranil na ruce. Následně jej hlídka zastřelila.

Jeden voják utrpěl lehčí zranění, než hlídka muže zastřelila. „Myslíme si, že šlo o teroristický útok," uvedla mluvčí prokuratury. Podle ní pachatel dvakrát vykřikl „Alláhu akbar!" (arabsky Bůh je veliký).

Incident se stal kolem 20:20 SELČ na třídě Émile Jacquemain. Na místo dorazily posily, které oblast uzavřely. Policie uvedla, že situaci má pod kontrolou. Premiér Charles Michel vyjádřil podporu vojákům a pochválil bezpečnostní síly za ostražitost. „Situaci sledujeme," dodal.

Témata:  Belgie Brusel policie Belgie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy