Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá premiérka Thajska utekla před vězením, skrývá se v Dubaji

Thajsko
Thajsko
Foto: www.molon.de

Bangkok - Expředsedkyně thajské vlády Jinglak Šinavatrová uprchla z vlasti, kde jí hrozí až 10 let ve vězení. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného činitele expremiérčiny politické strany uvádí, že se ukrývá v Dubaji.

Zdroj ze Strany Thajců uvedl, že Šinavatrová zemi opustila už minulý týden. Přes Singapur prý odletěla do Dubaje, kde žije její bratr, rovněž bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra. Uchýlil se tam, když byl v roce 2008 odsouzen k odnětí svobody za korupci.

Expremiérka se v pátek nedostavila k vynesení rozsudku v kauze, v níž byla obžalována z nedbalosti při zavádění kontroverzních vládních dotací pro pěstitele rýže. Thajský nejvyšší soud proto na ni vydal zatykač a vynesení verdiktu odložil na 27. září.

Stoupenci Šinavatrové jsou přesvědčeni, že thajská vojenská junta se snaží soudním procesem oslabit vliv bývalé ministerské předsedkyně a vliv její rodiny. Její bratr Tchaksin byl svržen vojenským převratem v roce 2006.

„Slyšeli jsme, že odcestovala do Kambodže a pak do Singapuru, odkud odletěla do Dubaje. Bezpečně dorazila a je teď tam," citoval dnes Reuters vysokého činitele Strany Thajců, který nechtěl být jmenován.

Témata:  Dubaj Thajsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy