reklama

EU podle Friedmana může fungovat jen ve chvíli, kdy bude mít společnou politiku. To se ale neděje, v rozhovoru poukazuje, že součástí osmadvacítky jsou země, které mají pětiprocentní nezaměstnanost, i ty, kde je bez práce každý pátý. A že východ Evropy se stará o Rusko, které ale naopak nezajímá západní státy.

„Evropa se nedokáže shodnout ani na tom, co bude dělat s migranty. Má několik možností, může uprchlíky přijmout, může je odmítnout, nebo je mohou přijmout jen některé země. Zatím ale nedošlo k žádnému konsensu. Není to tedy tak, že by se Evropa teprve rozpadala, ona už se rozpadla. Jak můžete mít stejnou ekonomickou politiku pro Německo i pro Itálii? Nesnažte se hledat řešení, kde žádné není, protože základní koncept byl iracionální," vzkazuje Američan.

EU je příliš komlikovaný projekt

Problém podle něj spočívá v tom, že místo, aby šlo o pouhé místo volného obchodu, snaží se být EU jakýmisi kvazi státem. Takový projekt je dle jeho názoru velmi komplikovaný, a proto teď nemá situaci nikdo pod kontrolou. Brusel tak bude vydávat příkazy, které ale budou státy ignorovat.

Konkrétním příkladem je podle něj právě migrační krize. „Došlo k nějakým rozhodnutím, některé země se jimi řídily, jiné nikoliv, bez jakýchkoliv následků. Rozhodování je totiž opět v rukou jednotlivých států, přesně jak tomu bylo před rokem 1991. Ve skutečnosti to ale nikdy nebylo jinak. Máte svého předsedu vlády, který je zvolen lidmi. Jeho zájmem není činit EU šťastnou, ale zůstat předsedou vlády. A to je realita v každé zemi. Všechno, co v tuto chvíli EU dělá, někoho rozčiluje," vysvětluje Friedman.

NATO je rozděleno na dvě části

Problémům podle něj čelí také NATO. To je podle jeho názoru rozděleno na dvě části – a to na Američany, kteří mají vojenskou moc, a Evropany, kteří mají názory. „Z toho už jsme unaveni. Evropanů je 500 milionů, Američanů jen 300 milionů. Máte větší HDP než my, a proto očekáváme, že budete mít armádu stejně silnou a schopnou, jako je ta naše. Tento bod je v našem vztahu velice důležitý, nemůžete mít vojenskou Alianci, pokud nemáte armádu," varuje.

„Ve východní Evropě vytváříme jednotnou strukturu a nežádáme nikoho o pomoc. Budeme spolupracovat s Poláky, Rumuny, zkrátka s kýmkoliv. Němci ani Italové se ovšem nezapojí, nic jako NATO už tedy neexistuje. Z pohledu Američanů je nejvyšší čas k vyhlášení "stavu nouze" a zahájení kroků k nápravě situace. Vidíme zde stejnou Evropu jako v roce 1938, stejnou Evropu jako v roce 1913, a není to novinka, taková Evropa je," tvrdí Friedman.

Připomíná také, že se státy zavázaly vynakládat 2 procenta svého HDP na obranu, což se ale neděje. A neexistuje prý mechanismus, jak k tomu státy donutit. „Evropané jsou závislí na NATO, jinými slovy očekáváte, že Spojené státy udělají, co je třeba. Ovšem doba, kdy Evropa byla chudým, zoufalým a zničeným prostorem, který si nemohl dovolit platit za svou bezpečnost, už je pryč," vysvětluje v rozhovoru.

Americký prezident je nejslabší lídr na světě

Několika slovy se pak zastavil také u blížící se volby nového amerického prezidenta, který je podle něj kvůli nastavenému systému „nejslabším lídrem na světě". Poukazuje, že prezident de facto o ničem nerozhoduje a že vše leží na Kongresu.

„Obama se podílel na bombardování Libye stejně jako Bush bombardoval Afghánistán či Irák. Do Afghánistánu pak vyslal další jednotky. Oba byli prezidenty Spojených států a oba museli dělat věci vyžadované zájmy USA. Evropané mají vůbec plné ruce práce s kritikou našich prezidentů. Na názory Evropanů nicméně nejsme zvědavi – prezidenty USA totiž hodnotí jednoduše podle toho, kolik pozornosti jim věnují. Evropa není o nic důležitější než Asie a rozhodně není tak důležitá jako Mexiko. V Evropě nyní panuje zmatek. Naším zájmem je vyslat jednotky do Polska a Rumunska, protože Evropané nejsou schopni to udělat sami." dodal ostře na závěr.