reklama

Mladý chlapec na kameru odříkává poselství, které zjevně napsali starší džihádisté. Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi IS prostřednictvím tohoto amerického dítěte vzkazují, že „bitva neskončí v Rakce nebo Mosulu,“ ale „spíše ve vaší zemi.

Propagační video IS s údajným americkým „mládětem chalífátu“ bylo zveřejněno on-line mediální sekcí IS, která působí v syrské Rakce. Objevilo se jen den poté, co teroristická skupina zveřejnila fotografie sebevražedného útočníka z Iráku, kterým byl velmi mladý chlapec.

CBS News však zároveň dodává, že nemůže potvrdit pravost videa, včetně toho, že bylo natočeno v Rakce a že chlapec, který se v něm objevil, přišel do Sýrie s matkou před dvěma lety, když mu bylo osm. Mladý džihádista tvrdí, že jeho otec je členem americké armády, který bojoval v Iráku.

Mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že americká vláda nemůže potvrdit, že chlapec je americký občan, a dodala, že bez ohledu na to je video „zvrácené". „Je to další příklad toho, jak špatný a zlý je IS,“ uvedla.

OSN odhaduje, že v Rakce stále zůstává přibližně 20 000 civilistů, což je údaj, který pravděpodobně zahrnuje také rodiny některých členů IS. „Americký" chlapec na videu, které bylo zveřejněno ve středu, ukazuje, že absolvoval výcvik se zbraněmi uprostřed trosek těžce poškozených budov, ale také ukazuje, jak si hraje s dalším mladým hochem, kterého označuje jako svého nejlepšího přítele, jezídského muslima, kterého prý bojovníci IS „osvobodili" z pohraničního města Sindžár.