reklama

Bylo to poprvé, kdy se američtí vojáci podíleli na průvodu Dne nezávislosti Ukrajiny. „Je nám ctí, že jsme tady pochodovali po boku dalších zemí a ukázali naši podporu Ukrajině," uvedl zástupce americké armády Clifton Fulkerson. Když americká vojska procházela po ulici, davem Ukrajinců projela vlna nadšení a lidé tleskali, popisuje BI.

Ale ne všichni samozřejmě byli ze zapojení NATO nadšení. „Tento druh přehlídky není oslavou nezávislosti, ale spíše přehlídkou závislosti na USA a NATO," tvrdil proruský ukrajinský politik Vladimír Oleinik pro ruský server Sputnik. Jeho slova podle BI na twitteru sdílelo také ruské velvyslanectví v Kanadě.

„Naopak, by ale bylo obtížné si představit, že se Porošenko ve Washingtonu oslavuje 4. červenec, zatímco by ukrajinští vojáci pochodovali ve Washingtonu,“ rýpnul si politik. Další ruské státní sdělovací prostředky, Russia Times a TASS, také zveřejnily videa zachycující vojáky NATO na ukrajinské přehlídce.

Po přehlídce se Mattis setkal s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem, diskutovali o možnosti dodat Ukrajině obranné zbraně, například přenosný protitankový raketový komplet Javelin.

„Spojené státy také bez jakékoliv pochybnosti ve všech věcech stojí za Ukrajinou,"  řekl Mattis novinářům po setkání. „Podporujeme vás tváří v tvář ohrožení suverenity, územní celistvosti a mezinárodního práva a řádu,“ ujistil šéf Pentagonu.

„Nechceme a nebudeme akceptovat ruskou anexi Krymu. A navzdory ruskému popírání víme, že se snaží silou překreslit mezinárodní hranice a podkopat svrchované a svobodné národy Evropy,“ uvedl Mattis.

Potvrdil, že USA nedávno schválily poskytnutí vojenského vybavení ve výši 175 milionů dolarů pro Kyjev. Mattis také odmítl kritiku Moskvy s tím, že to není provokace a že takové vyzbrojení by znamenalo posílení obranyschopnosti Ukrajiny.

Téma dodávek amerických protitankových střel a dalších obranných zbraní Ukrajině je velice kontroverzní. Bývalý prezident USA Barack Obama takový krok nepodporoval a tvrdil, že by Rusko mohlo provokovat. Francie, Německo a někteří analytici vyjádřili stejné obavy. 

Mnoho ruských politiků a úředníků se také vyslovilo proti podobnému plánu. Zdá se však, že Mattis to vidí jinak. „Defenzivní zbraně nejsou provokativní, pokud nejste agresor," řekl na tiskové konferenci. „A Ukrajina zcela jasně není agresor, protože je to její vlastní území, kde se boje odehrávají,“ dodal.