Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře Harvey vyžene z domovů až 30.000 lidí, Meteorologové varují před dalšími lijáky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Houston - Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) dnes oznámila, že kvůli bouři Harvey bude potřebovat provizorní přístřeší až 30 tisíc lidí. Katastrofické záplavy dle meteorologů ještě nějakou dobu potrvají, protože se očekávají další lijáky.

Harvey dorazil do Texasu v noci na sobotu jako hurikán, později zeslábl na bouři, kterou provází silný déšť.

Šéf FEMA Brock Long dnes na tiskové konferenci řekl, že federální vláda posiluje v Texasu bezpečnostní síly personálem ministerstva vnitra a materiálem ministerstva obrany.

Velitel pobřežní hlídky Paul Zukunft řekl, že se jeho lidem podařilo zachránit tisíce životů. Kritizoval ale množství bezpilotních strojů, které nad postižnou oblastí přelétávají a fotografují ji. Podle Zukunfta to může ohrozit záchranné operace.

Ředitel Národní meteorologické služby (NWS) Louis Uccellini sdělil, že katastrofa hned tak neskončí. Bouře v příštích dnech zamíří podél texaského pobřeží k Louisianě, ale její přesný pohyb je zatím těžké předvídat.

Louisianský guvernér už požádal o pomoc a Long sdělil, že FEMA mu rychle vyhoví. Long odhadl, že do provizorních ubytoven bude muset být přesunuto na 30.000 lidí. Bouře Harvey podle něj postihla 30 až 50 texaských okresů. Long bouři označil za historickou. Očekává také, že náhradu za škody uplatní asi 450.000 lidí.

Témata:  hurikán Harvey povodně v USA počasí Texas v USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy