Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové příměří na Donbasu se za tři dny porušilo až 600krát, hlásí OBSE

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Takzvané školní příměří ve východoukrajinském Donbasu bylo od pátku porušeno ve více než 600 případech. ntenzita ozbrojených střetů se však podle pozorovatelů OBSE od začátku srpna snížila až o 65 procent.

Z porušování klidu braní se strany konfliktu, tedy ukrajinská armáda a proruští separatisté, navzájem obvinily hned v pátek.

Příměří se dle OBSE nejčastěji porušuje především na kritických místech opakovaných střetů, jako například u města Avdijivka, poblíž doněckého letiště, na úseku fronty u Mariupolu a dále v oblasti u obce Svitlodarsk. Pozorovatelé tam zaznamenali až 80 procent všech incidentů od vyhlášení příměří.

Šéf OBSE Alexander Hug dále uvedl, že znepokojení pozorovatelů vyvolává především využití těžkých zbraní, v důsledku čehož je ničena civilní infrastruktura. Střílelo se přitom z tanků, děl a minometů. Boje na východě Ukrajiny si od jara 2014 vyžádaly na 10 tisíc mrtvých. 

Témata:  Ukrajinská krize OBSE Ukrajina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy