Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ulice Houstonu se proměnily v řeky. Zemřelo už nejméně devět lidí

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston - Texas se dál potýká s ničivými záplavami a počet obětí roste. Agentura Reuters píše o osmi a BBC informuje o nejméně devíti úmrtích souvisejících s bouří Harvey. Banka JPMorgan odhaduje, že materiální škody by se mohly pohybovat mezi deseti a 20 miliardami dolarů (218 až 436 miliard Kč).

V Houstonu a okolí se ulice proměnily v řeky. Helikoptéry zachraňují obyvatele města ze střech domů, do pomoci ohroženým lidem se kromě profesionálních záchranářů zapojili rovněž členové národní gardy, policisté i civilisté.

Postižené oblasti dnes navštíví prezident Donald Trump, kterého bude doprovázet manželka Melania. Bílý dům uvedl, že prezidentský pár nejprve zamíří do města Corpus Christi, v jehož blízkosti bouře vstoupila na pevninu, a následně zavítá do texaského operačního centra pro nouzové situace v Austinu.

Harvey je nejsilnějším hurikánem, který Texas zasáhl od roku 1961. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu SELČ prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou nicméně již během soboty zeslábl v tropickou bouři.

Materiální škody mezi deseti a 20 miliardami dolarů (218 až 436 miliard Kč) odpovídají zhruba desetině hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států. "(Vzhledem k tomuto odhadu) věříme, že celkový dopad na HDP ve třetím a čtvrtém čtvrtletí bude poměrně malý," uvedl ekonom největší americké banky JPMorgan Michael Feroli.

Témata:  hurikán Harvey počasí povodně v USA Texas v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy