Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR potvrdila, že odpálila raketu středního doletu Hwasong-12

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/New York - Severní Korea dnes potvrdila, že při svém posledním pokusu v noci na úterý odpálila balistickou raketu středního doletu Hwasong-12. Podle severokorejské oficiální agentury KCNA to učinila tak v reakci na společné cvičení armád USA a Jižní Koreje.

Severní Korea pohrozila před týdnem "nelítostnou odplatou" za americko-jihokorejské vojenské cvičení, které Soul a Washington vedou do čtvrtka.

Podle KCNA odpálení sledoval severokorejský vůdce Kim Čong-un, který vyjádřil uspokojení nad úspěšnosti testu. Zároveň upozornil, že KLDR vypustí další rakety do Tichomoří v brzké budoucnosti.

Poslední střela letěla nad Japonskem u příležitosti 107. výročí oficiální anexe Korejského poloostrova Tokiem. Japonská okupace pak trvala do konce druhé světové války. Odpálení rakety bylo podle KCNA projevem "hořkosti korejského lidu nad krutostí obyvatel japonských ostrovů".

Americké ministerstvo obrany v úterý také potvrdilo, že vystřelená raketa byla středního doletu. Zároveň uvedlo, že nepředstavovala žádné ohrožení ani pro kontinentální USA, ani pro tichomořský ostrov Guam, který je pod americkou správou. Pchjongjang předtím vyhrožoval, že Guam napadne.

V New Yorku dnes kvůli zkoušce rakety mimořádně zasedá Rada bezpečnosti OSN. "Není vhodná chvíle ukazovat slabost," zdůraznila podle agentury AFP před zahájením jednání zástupkyně Francie Anne Gueguenová. Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft zdůraznil, že je KLDR zapotřebí odsoudit.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Japonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy