Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci zřejmě platili v římské budově výpalné, policie našla účtenky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Římská prokuratura dnes začala vyšetřovat, zda migranti, převážně azylanti z Eritreje, obývající opuštěnou budovu v centru města nemuseli platit výpalné. Informovala o tom agentura ANSA.

Běženci museli budovu vyklidit minulý týden a proti zbytku z nich po několika dnech zasáhla na přilehlém náměstí policie. Nasazení vodních děl a obušků vyvolalo kritiku. Římská radnice zvažuje, že by uprchlíkům přidělila bydlení v budovách zabavených mafii.

Italská policie informovala, že v úterý v budově nalezla účtenky, jež by podle ní mohly vystavit levicová uskupení obhajující squatting či anarchistické "hnutí za bydlení". Jedna noc v budově, již uprchlíci okupovali čtyři roky, vyšla podle policie na deset eur.

Budovu obývalo kolem 800 osob. Proti poslední stovce z nich, jež se utábořila na přilehlém náměstí Piazza Indipendenza, zasáhla minulý čtvrtek policie. Uprchlíci předtím odmítli náhradní ubytování mimo Řím, protože by tak byli rozděleni. Kritici zásahu poukazovali na to, že mnozí z nich mají azyl a jsou mezi nimi rodiny, jejichž děti chodí do italských škol.

Nasazení vodních děl, obušků a zejména vzrušená pobídka jednoho z policistů "Jestli házejí věci, zlomte jim ruce" vzbudily značnou kontroverzi. Policie tvrdost zásahu hájí tím, že migranti měli zápalné a tlakové lahve. Italská vláda a římská radnice nyní zvažují, že vypuzeným uprchlíkům vyčlení objekty zabavené mafii. Jen hlavním městě je takových budov na 500, v přilehlém Laziu dvakrát tolik.

Římská starostka Virginia Raggiová uvedla, že zaměstnanci radnice mapují, zda se některé z budov zabavené mafii dají využít pro dočasné bydlení. Starostka zásah policie obhajuje tím, že město nebude tolerovat nelegální squatting. Podle ní je v italské metropoli takto obsazeno na stovku budov.

Témata:  uprchlíci Itálie squateři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy