Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie vyzvala Peking k většímu tlaku na Severní Koreu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn/Peking/Tokio - Severní Korea v noci na úterý SELČ uskutečnila zkoušku balistické střely středního doletu Hwasong-12, což vyděsilo celý svět. Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyzvala Čínu, aby vyvinula ještě větší tlak na KLDR.

Čína je nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem; více než tři čtvrtiny severokorejského exportu míří právě do Číny. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje.

"Chceme zajistit, aby upustili od těchto akcí. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je, když Čína bude vyvíjet tlak na KLDR," řekla Mayová novinářům cestou na návštěvu Japonska.

Šéf čínské diplomacie Wang I dnes prohlásil, že Čína bude spolupracovat s dalšími členy Rady bezpečnosti ve snaze najít nejlepší možnost reakce na nejnovější severokorejskou raketovou zkoušku.

Rada bezpečnosti OSN počátkem srpna přijala nové sankce proti Severní Koreji v odpovědi na její raketový program. Na základě nových opatření může KLDR přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu, které dosahují tří miliard dolarů (65,4 miliardy Kč). Zákaz dovozu severokorejského uhlí, železné rudy, železa, olova a mořských produktů značně zasáhl obchod mezi Pekingem a Pchjongjangem.

Témata:  Čína Severní Korea Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy