Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský vicepremiér pobouřil svět výrokem o Hitlerovi, teď se omluvil

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio – V úterý se japonský vicepremiér postaral o rozruch, když prohlásil, že nacistický vůdce Adolf Hitler měl dobré záměry. Dnes svá slova odvolal, informuje agentura AP.

Taró Aso je svými kontroverzními tvrzeními proslulý. V roce 2013 obdobně odvolal své konstatování, že Japonci by při změně pacifistické ústavy měli následovat příkladu nacistů. Výrok japonského vicepremiéra opakovaně kritizovalo Středisko Simona Wiesenthala, které vyhledává bývalé nacistické zločince.

„Neptám se, jaké měl politik záměry; podstatné jsou výsledky. Hitler zabil miliony lidí, nebyl to dobrý vůdce, ale měl dobré záměry," řekl Aso na semináři svého křídla vládní Liberálnědemokratické strany. Dnes výrok odvolal s tím, že byl „nepatřičný". Vyjádřil také politování nad tím, že způsobil nedorozumění. Původně chtěl říci, že Hitler byl špatný vůdce a měl špatné úmysly, dodal vicepremiér.

Středisko Simona Wiesenthala jeho slova označila za „vyloženě nebezpečná". „Kdy se japonská elita konečně probudí a uzná, že má 'problém s nacismem'?" glosoval situaci představitel střediska rabín Abraham Cooper.

Aso zastává ve vládě premiéra Šinzóa Abeho post ministra financí a v letech 2008 a 2009 byl japonským premiérem. Svými kontroverzními výroky je proslulý.

Témata:  Japonsko nacisté

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy