Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v USA: Úřady potvrdily už 20 obětí, počet se zřejmě ještě zvýší

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston – Americké úřady hlásí, že počet potvrzených obětí záplav, které způsobila bouře Harvey na jihu USA, stoupl na 20. Informovala o tom agentura AP.

Očekává se, že počet mrtvých bude ještě vyšší, americká média informovala, že podle neoficiálních údajů je obětí nejméně 30.

Šéf policie v okresu Montgomery Bryan Carlisle dnes uvedl, že dvěma dalšími potvrzenými oběťmi jsou muži. Jeden z nich, 33letý Joshua Feuerstein zemřel v pondělí, když nerespektoval barikádu a vjel s autem do zatopené oblasti. Druhý muž se utopil, když se v pondělí snažil přeplavat zatopenou silnici.

Obě přehrady v okolí Houstonu dosáhly maximální úrovně. U jedné z nich je hráz podemletá a hrozí protržení, uvedl dnes Jeff Lindner z úřadu pro kontrolu vodních toků v okrese Harris. Dodal, že technici pracují na opravení hráze na řece Cypress Creek severně od Houstonu. Většina lidí v okolí přehrady ale už byla evakuována.

V okolí dvou přehrad v oblasti Houstonu bylo zaplaveno na 4000 domů, uvedl také Lidner. Úřady okresu Harris dnes rovněž uvedly, že v Houstonu bylo zaplaveno na 40.000 domů. Za poslední čtyři dny napršelo v okolí Houstonu na 130 centimetrů srážek. Hladiny toků v oblasti dnes poprvé za několik dní klesly, voda v přehradách ale zatím stále stoupá.

Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) dnes informovala, že o federální finanční pomoc v souvislosti se záplavami v Texasu už požádalo na 195.000 lidí. Zástupci FEMA na tiskové konferenci uvedli, že počet žádostí určitě poroste.

Střed bouře Harvey se dnes vrátil nad pevninu, a to na jihozápadě Louisiany. V oblasti Houstonu meteorologové nyní poprvé po pěti dnech předpovídají i slunečné počasí. Bouře by měla podle předpovědí postupovat dále na východ a na sever přes Mississippi a Tennessee, kde se mohou tvořit i tornáda.

Nad východním Atlantikem se nově zformovala tropická bouře Irma. Podle předpovědí by měla zesílit na hurikán. Zatím ale meteorologové nepředpokládají, že by měla představovat hrozbu pro pevninu.

Témata:  Texas v USA povodně v USA hurikán Harvey povodně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy