reklama

Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že rozsudek smrti nad reportéry a šéfy dvou jihokorejských listů vynesl soud v KLDR.

Soud vyjádřil rozhořčení nad popisem života v Severní Koreji, který podle autorů knih má čím dál více kapitalistické rysy. Soud měl rovněž námitky proti jihokorejskému překladu titulu (v originále North Korea Confidential: Private Markets, Fashion Trends, Prison Camps, Dissenters and Defectors) a obálce knihy, na níž je rudá hvězda ze severokorejského státního znaku nahrazena znakem dolaru.

Podle Pchjongjangu jihokorejští žurnalisté urazili důstojnost Severní Koreje. Knihu napsal Daniel Tudor, bývalý reportér listu Economist, a James Pearson, korespondent agentury Reuters. Těm severokorejské úřady přímo smrtí nepohrozily, uvedly ale, že kniha "zlomyslně očerňuje a zkresluje" pravou podobu KLDR.

V červnu například Pchjongjang pohrozil, že popraví bývalou jihokorejskou prezidentku a někdejšího šéfa rozvědky kvůli jejich údajným plánům spáchat atentát na severokorejské vedoucí představitele.