Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský ministr školství podal demisi, nástupce zatím nemá

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko dočasně nemá ministra školství. V čele úřadu bude zatím ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Politická krize nastala kvůli aféře s rozdělováním evropských dotací, která vedla k demisi Petera Plavčana.

Matečnou stejně jako Plavčana do vlády navrhla koaliční Slovenská národní strana (SNS). Odchod Plavčana prohloubil krizi ve vládní koalici, kterou SNS na začátku srpna vyvolala vypovězením koaliční smlouvy.

Nestraník Plavčan demisi původně odmítal. Rezignaci oznámil před dvěma týdny poté, co k jeho výměně vybídl premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico.

"Očekávám, že co nejdříve bude jmenován nový ministr školství. Že to bude osoba, která bude velmi kvalitní, která bude moci co nejdříve spustit tak potřebné reformy. Stále opakuji to, že jaké máme školství, tak bude vypadat budoucnost naší země," řekl dnes prezident SR Andrej Kiska, který pověřil Matečnou řízením resortu školství.

Slovenské školství se potýká se zhoršujícími se výsledky slovenských žáků v mezinárodních srovnáních znalostí a jejich uplatňování v praxi.

Školské odbory na Slovensku dříve v tomto týdnu odmítly nabídku Fica na dřívější a výraznější než původně plánované zvyšování platů učitelů výměnou za to, že téměř do konce stávajícího volebního období nebudou stávkovat. V reakci na rozhodnutí odborů se špičky vládní koalice dohodly, že vláda neschválí celý balík zvyšování mezd učitelů o více než čtvrtinu do roku 2020. Podle Fica učitelé ale dostanou přidáno již od letošního září o šest procent.

Témata:  Slovensko školství Robert Fico

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy