Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude KLDR dál provokovat? Japonsko nemá jinou možnost, příští raketu musí sestřelit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Pchjongjang/Tokio - Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila raketu, která přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu zhruba 1180 kilometrů východně od ostrova Hokkaidó. Japonská vláda v reakci na odpálení rakety varovala obyvatele v severním Japonsku před možným nebezpečím. Podle serveru Business Insider (BI) má teď Tokio v podstatě dvě možnosti.

Podle zpravodajských agentur se tuto vypálenou střelu japonská armáda ani nepokoušela sestřelit, to by se ale brzy mohlo změnit. „Ostrovní stát zřejmě nebude mít jinou možnost než zlikvidovat další odpálené střely, nebo se bude muset naučit žít s takovými provokacemi,“ píše server BI.

„Severní Korea dosáhla ve svém vývoji raket bodu, kde už nemůže jednoduše vypálit rakety přímo na oblohu jako v minulosti. Chce-li se dále učit a postupovat, musí Severní Korea nyní zahájit palbu raket dlouhého doletu po realistických trajektoriích, což kvůli geografii znamená, že rakety budou létat nad územím jejich sousedů,“ shrnuje současnou situaci BI.

Japonský premiér Šinzó Abe označil odpálení rakety za „bezprecedentní, vážnou a významnou hrozbu pro celý národ". „ Vynaložíme maximální úsilí, abychom ochránili lidské životy," prohlásil. 

Vypálení rakety KLDR v úterý ráno místního času nejen ohrožuje bezpečnost japonského lidu, ale také slouží jako přímá vojenská provokace. Spojené státy a Jižní Korea v současné době provádí vojenské cvičení. A další vojenský nácvik, tentokrát v režii USA a Japonska, právě skončilo.

Navíc Japonsko právě dokončuje test svého systému protiraketové obrany Patriot Advanced Capability III, připomněl v souvislosti se severokorejskou hrozbou deník The New York Times .

USA a Japonsko mají k dispozici americký integrovaný systém protivzdušné obrany Aegis. Američané jej mají umístěný nejen na zemi, ale také na křižnících a torpédoborcích, Japonsko jej má k umístěný na dvou torpédoborcích Obě země mají navíc k dispozici antirakety typu SM-3.

„Pokud budou mít lodě ve správný čas na správném místě, mohou USA a Japonsko vyřadit některé vypálené severokorejské rakety, což znemožní Pchjongjangu získat důležitá data o jejich odpalu. Ovšem důležitější než zmaření severokorejských raketových testů by bylo vyslání zprávy, že Japonsko nebude tolerovat tyto nebezpečné provokace,“ vysvětluje BI.

„Odpal severokorejských raket nad Japonsko je jakýsi Archimedovský bod pro USA," vysvětluje Tal Inbar, ředitel vesmírného výzkumného střediska Fisher Institute for Air & Space Strategic Studies. „Pokud nepřijde žádná skutečná akce, brzy uvidíme další rakety vypálené po stejné dráze,“ varuje.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy