reklama

Učitel (57) židovského původu i během procesu trval na své verzi příběhu o útoku, ke kterému mělo dojít v jihofrancouzském Marseille. Podle soudu si však celý příběh vymyslel.

Obžalovaný, jehož jméno nebylo zveřejněno, tvrdil, že byl jen několik dní po teroristických útocích ze 13. listopadu v Paříži, při kterých zemřelo 130 lidí, napaden třemi muži vyzbrojenými noži. Tvrdil také, že se hlásili ke skupině Islámský stát, stejně jako útočníci z hlavního města.

„Pravdou je, že nebyl napaden takovým způsobem, jak říká," uvedl prokurátor Andre Ribes, čímž potvrdil pochybnosti všech policistů, hasičů, lékařů a odborníků zapojených do případu.

„Nikdy jsem neviděl opravdové zranění od nože, které by vypadalo takhle," uvedl jeden z místních úředníků s tím, že si myslí, že důvodem pro lež žalovaného mohou být manželské problémy.

Učitel dějepisu a zeměpisu ze židovské školy získal velkou pozornost a slávu, případ se objevil ve všech médiích. Po boku vůdců tamní židovské komunity předváděl povrchové rány na předloktí a břichu.

Incident vyvolal velký zájem v době zvýšeného napětí, zejména ve francouzské židovské komunitě. Prezident Francois Hollande ho popsal jako „hrozný".

Podle serveru The Local to není jediný učitel, který si po pařížských útocích vymyslel napadení. Známý je také případ učitele (45), který v prosinci předstíral napadení v mateřské škole. Útočníkem měl být muž, který vykřikoval hesla Islámského státu. Později byl odvezen na psychiatrické vyšetření.