Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn chce od velvyslance KLDR vysvětlení raketového testu

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Britské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo severokorejského velvyslance, aby mu Londýn tlumočil jasné odsouzení pondělního odpálení severokorejské balistické rakety nad japonské území.

Oznámil to podle agentury Reuters náměstek britského ministra zahraničí Mark Field, který má na starost záležitosti Asie a Tichomoří.

"Povolal jsem dnes severokorejského velvyslance (na ministerstvo zahraničí) a objasnil jsem mu, jak důrazně Británie odsuzuje odpálení rakety středního doletu přes Japonsko (severokorejským) režimem," oznámil Field v prohlášení.

Britská premiérka Theresa Mayová se předtím na návštěvě Japonska shodla se svým tamním protějškem Šinzó Abem, že obě země budou společně čelit hrozbě, kterou představuje Severní Korea.

KLDR v noci na úterý SELČ uskutečnila zkoušku balistické střely středního doletu Hwasong-12, která přeletěla severojaponský ostrov Hokkaidó a dopadla do Tichého oceánu.

Pchjongjang uvedl, že jeho nejnovější raketový test byl reakcí na společné desetidenní cvičení armád USA a Jižní Koreje, které dnes končí.

Témata:  Severní Korea Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

10:56

Petr Nárožný se zotavuje po operaci. Co přesně se mu stalo?

Česko si momentálně dělá starosti minimálně o dvojici legendárních herců. Kromě Jiřiny Bohdalové skončil v nemocnici i Petr Nárožný. V jeho případě začíná být úplně jasno, co se stalo. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy